De struikelsteentjes kregen een grondige poetsbeurt
De struikelsteentjes kregen een grondige poetsbeurt

Penta Bahûrim: Leerlingen in actie voor herinnering en bewustwording

Algemeen 444 keer gelezen

Brielle - Vorige week donderdagochtend was er in de binnenstad van Brielle een opvallend tafereel te zien: leerlingen van klas 1A van Penta Bahûrim, vergezeld door hun docenten, waren druk in de weer met het schoonmaken van de struikelsteentjes. 

Deze kleine gedenktekens zijn een eerbetoon aan de voormalige Joodse inwoners van Brielle die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Wat begon als een educatieve excursie groeide uit tot een betekenisvolle daad van respect en herinnering.

Onder leiding van mw. De Jong hadden de leerlingen tijdens geschiedenislessen al inzicht gekregen in de geschiedenis van de Joden op Voorne tijdens de oorlogsjaren. Hoewel sommige leerlingen aanvankelijk wellicht terughoudend waren, verdween dit zodra de schoonmaakmaterialen tevoorschijn kwamen. Met ijver en toewijding poetsten ze de struikelsteentjes tot ze weer glansden en het resultaat mocht er zijn. Voorbijgangers reageerden positief en dit enthousiasme werkte aanstekelijk. Zo werd deze schoonmaakactie niet alleen een les in geschiedenis, maar ook in gemeenschapszin en betrokkenheid.

Terwijl de leerlingen van klas 1A zich inzetten voor de herinnering aan de Joodse gemeenschap, werden leerlingen van leerjaar 2 en havo 3 aan de Turfkade ondergedompeld in een andere aspect van deze geschiedenis. In de Sjoel waren zij getuige van de aangrijpende voorstelling “De poppenspeler van Warschau”, uitgevoerd door gezelschap “De Wilde Eend”. Het verhaal van poppenspeler Mika en zijn nichtje Ellie, dat het leven in het getto, de gruweldaden van de Holocaust en de onverwachte verbondenheid tussen mensen tijdens deze duistere periode belicht, maakte diepe indruk op het publiek. Voor de jonge toeschouwers was het een krachtige aanvulling op hun lessen over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

De betrokkenheid van jongeren bij het behoud van herinneringen en het vergroten van bewustwording over de gruwelen van het verleden is een lichtpuntje in een wereld die soms donker kan lijken. Laten we deze inzet koesteren en aanmoedigen, zodat de lessen van het verleden nooit verloren gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws